iZotope Iris Sampler / Synthesizer – StudioJunkies Review


iZotope
komt de laatste tijd met zeer innovatieve, en niet alledaagse software op de markt. Waar vele andere fabrikanten met synths en effecten maken die we al lang en breed kennen, weet iZotope ons altijd weer te verrassen. Zo ook met de Iris, een sampler / synthesizer.

Iris is in feite een sampler/synthesizer. Het gaaft je de mogelijkheid om je eigen samples en audio files te bewerken met het, op het eerste oog ingewikkelde spectrogram display. Je kunt in totaal drie samples inladen, en deze met elkaar combineren en layeren. De samples kun je bewerken als een synthesizer met een grote keuze aan suboscillator waveforms. Envelopes, LFO’s en nog veel meer.

De software herkent automatisch de bron noot en toonsoort, en met de de real-time pitch shifting functie kun je je samples perfect timen. Tot slot heb je een aantal affecten tot je beschikking van de standaard delay en reverb, tot distortion, chorus en diverse filters.

Ik moet zeggen toen ik de plug-in voor het eerst opende vond ik het allemaal wat complex en vaag. Nu ben ik niet zo’n sample freak, op gebruik van drums en wat akoestische instrument samples uit Komplete 8 na, gebruik ik zelden een sampler, zeker niet voor sound design. En dat is nu precies het gevoel wat ik krijg als ik met Iris aan de slag ga: een goede tool voor geluidsontwerp.

Iris is niet bedoel om de perfecte piano of drumsample in te laden en af te spelen. Als je dat zoekt, ga eens kijken bij bijvoorbeeld Kontakt van Native Instruments, of Halion van Steinberg.

Iris heeft vier slots, hier ku je de drie lagen samples inladen en je hebt een sub sound slot, om je samples wat meer ballen te geven. Je unt samples eenvoudig vanuit een map in een slot slepen, of je kunt een sample kiezen uit de vier gigabyte grote bibliotheek. Bij testen de Iris+ versie, waar de sample packs Glass en Wood bij zitten, waardoor je sample bibliotheek nog groter wordt. In totaal heb je dat de keuze uit ruim 800 patches.

Je kunt ieder slot apart open klikken en inzoomen om je sample waveform, en je heb de keuze om ‘all view te kiezen. Hiermee krijg je een perfect overzicht van je slots, en je kunt iedere layer ook bewerken. Een erg handige functie is ook de ‘tie button’ Hiermee kun je van alle voer de slots parameters activeren, en met één knop parameters aanpassen in alle vier de slots.

Als je een sample inlaag zal Iris zelf de toonsoort berekenen en deze op de juiste positie van de pianorol plaatsen. Ook de verdeling over de rest van de toetsen gaat vanzelf, uiteraard kun je dit uit zetten en alles handmatig doen, en zo multi-samples creëren. Tot zo ver de standaard samples, nu wordt het leuk.

Op het moment dat je een sample inlaad zie je aan de rechterkant een pallet wat eruit zoet als paint. Je hebt borstels, kwasten, gummetjes en meet tools die je verwacht bij fotobewerk software, maar niet bij een sampler. En hier komt just de kracht van Iris naar boven.

Met de tool Time, kun je je samples van links naar rechts en omgekeerd kan laten afspelen in een door jou geselecteerde ruimte, Deze kun je met de lasso tool selecteren. Ook van onder naar boven kun je je frequentie bereik inspelen, en door middel van de de gum tool frequenties weghalen. Geloof me, samplen zal nooit meer hetzelfde worden zodra je hiermee aan de slag gaat. Een simple piano sample gaat al snel klinken als iets onheilspellends, en als je vocals gaat vervormen klinkt het buitenaards.

En bedenk: dit dus maal drie! Want deze tools zijn voor ieder slot apart, Deze samples kun je ook weer stapelen op elkaar en de ADSR, LFO, panning, pitch, gain en filters op los laten om je sound te kneden.

Elke sample heeft een loop start en eind punt. Je hebt zelfs de mogelijk om crossfades in te tekenen. Doordat je loop piont kan maken heb je meer controle over je sample, zeker als je verschillende laten gebruikt. Het wordt dan eenvoudig om je samples even lang te maken, dat maakt het geluid beter controleerbaar heb ik gemerkt.

De loops kun je over elkaar laten afspelen en worden gestart zodra je een toets indrukt. Je kunt  op deze manier een uniek ritme creëren wat je geluid enorm complex laat klinken, maar doordat de software het werk doet wordt het een eenvoudig klusje.

Het klinkt allemaal wat complex, maar dat is het niet. Maar wat ik al eerder zei: als je dit voor de eerste keer ziet denk je echt van: eeen ja en nu? Maar als je aan de slag gaat met de persets en deze gaat bewerken kom je al snel achter de kracht van deze software.

Tot slot heb je dus een aantal effecten tot je beschikking. Hier zijn ook weer vier slots die samen komen in de master effects. Je hebt distortion, chorus, delay en reverb tot je beschikking, daarnaast is er ook een LFO om over je master te plaatsen. Je kunt ook je eigen effect routings maken voor een nog complexere effecten.

Vanzelfsprekend zijn alle parameters van Iris via MIDi aan te sturen en eenvoudig aan je controller toe te wijzen via MIDI learn. De software draait op Windows (XP, Vista en 7, zowel 32 als 64 bit) en Mac OSX 10.5.8 of hoger, en kan draait op iedere host zoals RTAS, AU, VST en VST3.

Conclusie:

Iris is er voor iedereen! Ookal doet het allemaal wat complex aan, door zjin overzichtelijke GUI en de vertrouwde functies die je in vrijwel iedere synth en saples tegen komt kun je al snel je eigen sound bewerken. Toch vindt ik het meer een stuk software voor sound ontwerpers, en is hij ook meer voor experimentele muziek, niet echt toegankelijk voor iedere producer en zeker niet voor de singer-song writer. Ik denk persoonlijk dat dat ook de kracht van Iris is. Geen conventionele sampler maar een tool om geluiden te maken waarvan je eerst alleen maar kon dromen.

Dit maakt dat de advies prijs van 299 euro (225 euro straatprijs) voor de Iris, en 329 euro (249 straatprijs) voor de Iris plus het volledig waard is. Mijn advies is ook: oop de plus versie met nog meer samples. Een tip tot slot: bekijk voor gebruik de tutorial filmpjes op de Izotope website. Er is ook een demoversie van Iris.

Een sampler maar dan anders, dat is hoe ik Iris zou beschrijven, anders…..

Meer informatie vindt je op www.izotope.com
Koop iZotope Iris bijvoorbeeld bij i4-muzique.nl

Marc van den Hurk.

Geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>