Mag ie wat harder?

Ik wil het eens hebben over de loudness war. Nee, niet weer zul je denken.. dat weten we nou inmiddels wel toch? Klopt, helemaal mee eens, maar toch ga ik het er eigenwijs als ik ben over hebben. Ik wil het alleen niet hebben over die keihard geclipte CD of zwaar overstuurde en plat gedrukte mp3 maar over de ‘war’ die gaande is op feesten en partijen. U weet wel, die door de ‘stichting naar house’ benoemde duivels feesten waar misschien de term god is a DJ niet van toepassing is. Want U weet, alle houseliefhebbers en vooral de artiesten zijn de ‘devil in disguise’, ikzelf dus ook als ik het me nu zo bedenk, al sinds 1986 toen ik voor het eerst een houseplaatje kocht bij een bezeten platenverkoper. U weet wel, zo’n winkel waar ze vroeger van die grote zwarte, en soms ook gekleurde schijven van 30cm doorsnede verkochten waar je dan een minuut of 6 muziek op had. Belachelijk want op zo’n grote schijf kun je wel 6TB aan mp3’s kwijt als het moet en je kan hem niet eens wissen!
Diezelfde grammofoonplaten werden vroeger ook altijd op van die feesten gedraaid door een ambachtelijke DJ waar tegenwoordig geen draaitafels meer te vinden zijn en als deze er wel staan dan staan ze op freefloats om te zorgen dat de elementen niet gaan resoneren.

Dat brengt me eigenlijk direct tot het punt waar ik wil zijn. Een aantal jaar geleden, toen er inderdaad nog met vinyl werdt gedraaid stonden dezelfde sl1200’s met dezelfde elementen vaak gewoon op een tafel en en had je zelden last van rondzingende elementen en als dat wel zo was dan werden ze op bakstenen gezet en dan was het probleem over. Tegenwoordig staan de draaitafels standaard op freefloats (wat een ondingen zijn dat trouwens) om te zorgen dat de boel niet gaat resoneren en dan nog zoemt en bromt het aan alle kanten. Sommige mensen denken dat dat komt doordat de draaitafels niet goed staan afgesteld of dat ze versleten zijn maar dat is pure nonsens. Hoe vaak ik niet op totaal afgeragde 1200’s heb staan draaien zonder rondzingende naalden geeft wel aan dat het niet komt door achterstallig onderhoud of afstelling. Nee, het komt doordat het geluid in de afgelopen paar jaar zoveel harder is geworden op feesten. Dat geldt uiteraard niet alleen voor dancefeesten maar ook voor rockconcerten maar daar zingen alleen de gitaren rond. Toen ik zelf veel naar feesten ging om te feesten had je de volgende dag geen piep in je oren. Nu zijn er een hoop jongeren die het stoer vinden als ze de volgende dag en de rest van de week een piep in hun oren hebben. Sterker nog, als ze geen piep in hun oren hebben was het feest gewoon zwaar PIEP. Een piep in je oren betekent dat je een gehoorbeschadiging hebt opgelopen. Een enkele keer zal dit geen probleem zijn en zeker als het de dag erna weer weg is dan valt de schade mee. Maar schade is er op zeker, ook al denk je misschien van niet. Als de piep aanhoudt dan betekent dat dat je gehoor definitief beschadigd is en dat vinden sommige mensen dus ‘stoer’.. lachen man..

Als mastering-engineer ben je afhankelijk van je gehoor en zodoende gebruik ik al meer dan 10 jaar op maat gemaakte oordoppen (exinore) en heb in de loop der tijd ook heel veel mensen oordoppen aangepraat en ze zijn me zeer dankbaar. Eigenlijk is het een rare ontwikkeling als je het goed bekijkt, je moet oordoppen in om je gehoor te beschermen omdat het geluid zo hard staat dat je gehoorbeschadiging krijgt. De omgekeerde wereld want je kunt ook het geluid minder hard zetten. Klinkt beter, geen oordoppen nodig en spaart ook nog het milieu. En dan heb ik het niet over vogels op een broedplaats die verstoord worden door het omgevingsgeluid op extremysteryvalleya maar de versterkers die minder stroom gebruiken. Een mega win win situatie om er maar een hippe term uit te gooien. Maar toch willen mensen het geluid harder en harder met als gevolg dat je vervorming krijgt, je oren stuk gaan en over een tijdje je geeneens muziek meer KUNT luisteren en je een overheerlijke tinnitus hebt waar je zo depressief van wordt dat het leven geen zin meer heeft voor je. Want zover kan het gaan, veel mensen met tinnitus hebben last van depressies en zien het leven somber in of zien het het leven helemaal niet meer zitten. Leuk idee toch?..

Een tijdje geleden is er met flink wat bombarie een site opgezet om jongeren bewust te maken van het gevolg van te hard en te lang naar muziek luisteren maar het is stil op http://www.gooutplugin.nl.. Erg jammer want ik vindt het een heel mooi initiatief en het zou doodzonde zijn als het, net als het gehoor van de jonge generatie langzaam doodbloed.. pieeeeeep…. o ja.. piep.. Spreek een boodschap in na de piep. Bij de volgende toon is het 16:33 en 20 seconde precies. Piep, piep, aah, mijn magnetronmaaltijd is klaar. Piep piep piep piep.. shit.. de wekker. Piep, ah, mijn tank is bijna leeg. Zou het misschien zo zijn dat een piep een waarschuwing is? Zouden je oren je niet iets willen vertellen misschien? ..

Jeffrey de Gans
Da Goose Music
http://www.dagoosemusic.nl

Geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>