Roland GAIA synthesizer – StudioJunkies review

Roland heeft een lange geschiedenis van synths, en ook een zekere naam omhoog te houden. Natuurlijk, we zijn wel eens wat misstappen gemaakt, maar die vergeven we hun. Met de Gaia, die nu al een tijdje op de markt is hebben een een leuke synthesizer in de middenklasse op de markt gebracht.

Ik houdt wel van dit soort synth. Net als de Ultranova van Novation en de M-audio Vemon. Voor rond de 550 euro heb je een leuke VA synthesizer met dito geluid, knoppen, fun en goede geluidskwaliteit. De Gaia valt hier wel een beetje buiten met een straatprijs van 649 euro. Maar dat is het wel waard, of toch niet?

Wat Specificaties
De Gaia SH-01 zoals hij voluit heet is gebouwd rond VA synthese, heeft 37 aanslaggevoelige toetsen met aftertouch en is 64 polyfoon wat best veel is voor een VA synth. De JP8000, die in mijn studio naast de Gaia staat, heeft er namelijk maar acht en zijn voorganger, de SH-201 tien. Daarnaast heeft hij drie oscillatoren met resonatie filters, LFO’s en amps, negen envelope generatoren, een arpeggio, multi-effecten, phaserecorder, en veel draai en schuifknoppen.

Aan de achterzijde vinden we natuurlijk een stereo uitgang, een MIDI in en uitgang, pedaal inaggn en twee USB aansluitingen. Ook bevindt de hoofdtelefoon uitgang zich aan de achterzijde en dat vindt ik persoonlijk niet fijn. Je snoer moet je altijd onder je keyboard hangen, of als hij op een vlakke ondergrond staat, eroverheen. Maar daar hebben veel synths ‘last’ van. Dus mijn verzoek richting Roland R&D: aan de voorzijde in het vervolg!

De twee Usb aansluitingen is redelijk uniek en innovatief. Ééntje is er voor aansluiting voor je PC of Mac computer, de tweede is voor het aansluiten van een extra HD voor het opslaan van geluiden. Draai je de Gaia om, dan kom je een batterij klepje tegen. Dus hij is volledig portable.

Uiterlijk
Ik moet zeggen dat hij er zeer gelikt uit ziet. Hij is niet helemaal wit, maar hij verwanderdi in gebroken wit met de juiste lichtinval. Moet zeggen dat ik de kleur wel okay vindt. Ik ben meer van de zwarte synths. Wellicht komt dat omdat ik met synths begonnen ben in de jare 80, en toen was alles zwart, op de bruine DX7 na. Kleur was toen bijzonder, het lijkt wel of anno 2011 een zwarte synth bijzonder is.

De draaiknopen, drukknoppen en faders zijn stevig. Alle drukknoppen zijn verlicht, en die met dubbele functies hebben ook een verschillende kleur. Gelukkig heeft Roland niet de moeite genomen om hem er retro uit te laten zien. Door zijn SH benaming verwacht je dat namelijk wel. Een modere synthesizer mag een dito uiterlijk hebben. Alle knoppen, faders, draaiknoppen en ook de pitchbender reageren goed en zijn zeer accuraat. Ook de d-beam ontbreekt niet.

Onder de D-beam zit een knop met pitch, volume en effect assing. Hiermee kun je doodeenvoudig LFO, OSC, filters en nog veel meer toewijzen aan aan de beamcontroller. Simpel indrukken, aan de gewenste fader of drukknop draaien en de functie is toegewezen. Pitch en volume zijn standaard, en hier kun je niets aan aanpassen.

Wat hij naar mijn mening wel mist is een display. Nu is het bewerken van geluiden eenvoudig, daar alle bedieningsknoppen op de Gaia zelf zitten. Dus het tweaken van sounds is kinderlijk eenvoudig. Maar neem je hem mee het podium op, dan is het wel handig dat je je presets niet op een briefje hoeft te schijven. Er is wel bewerkingssoftware te koop voor de Gaia, maar dan moet je weer een laptop het podium opslepen.

Aansluiten en spelen maar
De 64 noten polyfonie heb je ok nodig. De Gaia is namelijk niet 1, maar 3 synths in één apparaat. Alle Deze geluiden kun je eenvoudig op elkaar stapelen met de Tone 1, 2 en 3 knoppen. Met de select knop kies je het geluid, met on/off zet je deze aan en uit. Een MIDI kanaal kiezen is niet nodig. Op kanaal 1 stuurt hij uit en ontvangt hij. De verassing was dan ook groot toen ik Cubase per-ongeluk op kanaal 2 zetten. Er zit een complete General MIDI module in de Gaia.

De Gaia is een VA, dus hij klinkt lekker dik. Zeker als je de geluiden gaat stapelen. Alle standaard waveforms zijn aanwezig, ook de supersaw ontbreekt niet. Alle waveforms zijn gesampled, zoals iedere goede VA. Alle waveforms klinken goed, en zijn niet hoorbaar gesampled, op de Supersaw na! Wat blijkt: Roland heeft hebben de supersaw waveform niet goed gesampled.

Tot de G3 gaat het goed, maar zodra je van de G3 naar de bovenliggende GIS gaat, hoor je duidelijk verschil in de waveform sample. Vanaf de GIS is het 3e oktaaf wordt de sound doffer, de hoge frequentie valt weg. Moet zeggen dat dit erg slordig is. Natuurlijk gaan wij niet zomaar iets roepen, dus heb ik er twee andere Gaia’s erbij gehaald (Met dank aan i4-muzique in Eindhoven) en ze hebben het alle drie.

Elke waveform heeft drie toon variaties. dit is handig voor het stapelen van geluiden, waardoor het allemaal wat natuurlijke gaat klinken, zeker als je je wavevorm gaat de-tunen. De Tone knoppen gaat orangje brangen om je te laten zien dat je in deze mode zit. Tone 1 en 2 hebben een rimgmodulator en een oscillator sync. De rong modulatie klinkt erg goed en de OSC synth geeft een heerlijk slide effect. Nadeel is dat als je dit gebruikt, de Gaia alleen mono te bespelen is. Maar dit kom je bij meerdere syntsh tegen.

De filters op Gaia zijn standaard, maar klinken goed. De low-, band- en highpass fler zijn schakelbaar tussen 12 en 24dB. Ik ben zeer te spreken over de lowpass. Zeker met resonantie klinkt deze heerlijk, en gaat niet snel over zijn nek bij teveel resonantie. Dus de trance en hardcore jongens kunnen opgelucht ademhalen.

De presets die in de Gaia zitten geven een goed beeld van wat hij kan. Zeker de diepe bessen maakte op mijn veel indruk. Maar ook pads klinken warm en vol, en leads kunnen subtiel en schreeuwerig klinken zonder dat het dynamiek wordt aangetast.

Effecten
Hier helpen natuurlijk de effecten ook aan mee. Er zijn vier groepen, eigelijk drie, want groep reverb heeft alleen reverb. Groep 1 (ik heb ze zelfs maar groepen genoemd, want op de Gaia is dat niet terug te vinden) bestaat uit een Overdrive effecten zoals distortion en fuzz. Gewelis op bassen en leads. Tweede groep bestaat uit modulatie effcten zoals phaser en een pitch shifter, groep 3 zijn twee delays: een mono en stereo pannig delay. Bewerken is simpel: selecteer bij select control de groep, je hebt een control draaiknop en volume draaiknop en thats it! De effecten zijn bruikbaar, maar de reverb klinkt wel dat digitaal.

Apreggio en Phrase recorder
De arp heeft standaard 64 verschillende patterns, met de gebruikelijke up, down random variaties. Vanzelfsprekend is deze MIDI synced. In de Phrase recorder kun je zelf arpeggio’s inspelen en afspelen. De Gaia plaats ze zelf in een loop. Helaas is er geen kwantiserings functie, dus strak inspelen is wel gewenst. In totaal kun je acht phrases opslaan, wat ik wel wat weinig vindt. Zeker als je kijkt naar de 64 apreggio’s.

Conclusie.
Ik ben wel verliefd geworden op deze synth, ondanks dat ik wel wat alternatieven in mijn studio heb staan zoals de Ultranova en Supernova van Novation, JP8000 en de Venom. Ik mis nog wel het display, en dat je 99 euro moet betalen voor de Roland SD-SH01 besturingssoftware vindt ik ook niet kunnen. Zeker als je kijkt dat je bij de eerder genoemde concurrenten deze er wel gratis bij krijgt. Hij is bruikbaar voor iedere stijl muziek, wel elektronische muziek productie gericht, en hij speelt heerlijk. En hoe langer je hem gebruikt, hoe meer je ontdekt.

De Roland GAIA kost 575 euro. MEt dank aan Roland BeNeLux voor het review exemplaar.

Marc van den Hurk.

3 reacties

 1. Ik heb mijn JP8000 verkocht voor de GAIA, dat zegt denk ik genoeg.

 2. VasC zegt:

  Marc, hoe verhoudt hij zich tot de JP8000 (b.v. de supersaw) en dan vooral op het gebied van klank? Ik ben zelf erg gek van de JP. Deze klinkt soms wat rommelig, als ik het zo kan noemen.

 3. Tony zegt:

  Kan me goed vinden in deze review.. Heb hiermee kunnen spelen toen ik op de dancefair was.
  Gewoon fijne bak met veel hands-on functies.

  Top synth? Er zijn zat betere te vinden… maar die zijn doorgaans veel duurder.

  Kijk of je een gebruikte kunt vinden voor een eurootje of 400… Super voor het geld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>