Goedkope manier om je mixen te checken

Draadbreuk

Het is alweer een poosje geleden maar toen een draadbreuk een einde betekende van mijn oordopjes voor mijn telefoon oftewel veredelde mp3 speler ging ik op zoek naar een vervanger. Nu waren deze dopjes eigenlijk al een vervanger want de originele dopjes waren al een keer gesneuveld door een onfortuinlijke val vanaf de fiets. De vervangende dopjes waren overigens niet gek duur en ondanks een ietwat opgepompt laag was er niets mee aan de hand. Totdat door slijtage bleek dat de aansluiting tussen de dopjes zelf en draad toch teveel belast raakten waardoor de koperen kernen in de draad zelf stuk voor stuk waren geknapt en er geen geluid meer uit kwam. Mettertijd heb ik een redelijk aantal dopjes en headsets versleten en draadbreuk is toch wel een veel voorkomend euvel wat dat betreft.

Vervanger

Maar goed en wel. Als je al in de stad bent en de keuze hebt tussen diverse winkels wat doe je dan als je over een maand een nieuwe telefoon wilt halen en daar zelf al dopjes bij zitten? Als je dan voor de lol in een winkel waar ze alleen maar spotgoedkope plastic spullen (lees: troep) verkopen rondkijkt en een setje vindt die maar 1 euro kost? Het kan bijna niet anders dat hier arme Chinese kindertjes aan hebben gewerkt want voor dat geld is het bijna te geef. En je weet van tevoren dat het absoluut niets is en ook nooit gaat worden. Maar dat is juist het mooie eraan.

Low-fi

Menig autobezitter die toch wel van muziek houdt vind het niet erg om wat meer te betalen voor een leuke autoradio en dito speakers. Mij kan je geen groter plezier doen dan in een auto rond te laten rijden met de meest slechte installatie ooit want dat is een ideale plek om een van je mixen op te checken. Als het daar maar ook een beetje klinkt dat kun je al veel beter inschatten hoe je mix zich naar verhouding staande houd op de meest mogelijke low-fi meuk. En in dat opzicht zijn die dopjes van 1 euro dat ook. Want ze klinken voor geen meter. Ze klinken echt volkomen ruk. Sterker nog het meeste laag en hoog valt volkomen weg en enige wat je blikkerig hoort is midden. Enigszins vergelijkbaar met die oude mono transistor radio’s die op batterijen werkten van de jaren 70 en 80. Maar dan nog slechter.

Het midden

Omdat je eigenlijk alleen maar het midden hoort is dat een hele goede manier omdat het te onderzoeken. Nadeel is dan wel dat die oordoppen van hard plastic gemaakt zijn i.p.v. zacht rubber en je er na ze te lang in te houden zere oren krijgt die doortrekt naar hoofdpijn als je stug doorgaat. Maar als je er zo een paar weken mee gedaan hebt en er van allerlei muziek op gehoord hebt ga je wel duidelijk verschil horen qua het midden van de diverse mixen en merk je wel hoeveel verschil er in kan zitten. Punt is ook dat in een mix het midden vaak het drukst is qua mix dus om dat goed te krijgen is al een redelijke klus. Vooral als het allemaal hard en strak moet. En wat dat betreft is het gebruik van deze ontzettend goedkope dopjes een relatief eenvoudige manier om dit te controleren. Want ook al heb je de goedkoopste studio speakers die je kon vinden dan klinken die dopjes nog vele malen slechter. Wat dat betreft is het dé low-fi tip van dit moment.

Contrast

Een aparte bijkomstigheid in deze anekdote is dat ik een paar weken na deze dopjes voor mij in de studio een nieuwe headset heb gekocht omdat de oude was versleten. En dat is eigenlijk weer het tegenovergestelde van die dopjes. Het is een Ultrasone Signature pro en heeft naast een neutrik stekker, dikker snoer, leren pads en hoofdsteun bekleding ook nog uitstekende geluidskarakteristieken. Het klinkt wel zo ontzettend neutraal en gedetailleerd dat je normaal alleen maar bij de duurdere merken speakers hoort. Je kan ook daar mixen mee checken maar als je gewend raakt aan zo’n bijna ideale situatie wil je nog wel eens vergeten dat je ook rekening moet houden dat je mix low-fi bestendig moet zijn. Maar het is het een goede tijdelijke oplossing om als headset voor mijn telefoon te gebruiken ook al sta je eigenlijk voor paal.

Geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>