Eerst kijke, dan kope

Wel of niet?

Vandaag las ik over iemand die een nieuwe Akai EIE geluidskaart had gekocht en er niet me uit de voeten kon omdat Akai er geen ASIO drivers voor zou hebben. Waarom niet mag Joost weten maar het slaat dus helemaal nergens op. Overigens heeft de pro variant die 100 euro meer kost dit wel. Het stond ook niet duidelijk aangegeven op de site van Akai zelf en de winkel blonk ook niet uit in duidelijkheid.

Leergeld

Dit zijn van die momenten dat je dan leergeld mag betalen. Iets wat zelfs veteranen overigens nog regelmatig doen want het is oh zo gemakkelijk om dit te vergeten. En dan wordt je er weer aan herinnert hoe belangrijk het is om voordat je iets koopt om gewoon even goed op te letten en niet te snel dingen aan te nemen.

Van die typische dingen zijn geluidskaarten met tig in- een uitgangen waarvan er altijd wel een aantal afvallen omdat die andere stekkers hebben of digitale poorten zijn en je dus een extra AD/DA daarvoor nodig hebt. Maar ook als je een hele dure A-klasse compressor koopt met een side-chain ingang dat je voor die side-chain ingang maar zelf een verloopstekker mag solderen omdat die er standaard niet bij zit. Of digitale bakken waar je nog expansies voor geheugen of extra DSP kan stoppen om er meer uit te kunnen halen. Daarbij heb ik mezelf aangeleerd om hem dan ook helemaal vol te stoppen zodat ik daar geen ‘last’ meer van heb.

Toekomst?

Driver support is er ook nog zo’n eentje. Is het apparaat te nieuw dan zijn er nog geen nieuwere drivers voor beschikbaar of is het apparaat te oud en worden nieuwe operating systems niet meer ondersteund? Maar ook als je nu bijv een firewire audio interface koopt moet je er serieus rekening mee houden dat firewire een end of line techniek is en je over 4 a 5 jaar geen moederbord/laptop kan kopen die firewire ondersteund op een fatsoenlijke manier. En wat software betreft is het vaak een kwestie van jaren voordat je het afgeschreven hebt en je ‘moet’ upgraden naar een nieuwere versie. Wat dat betreft is het handig om rekening te houden met de levensduur van hard- en software.

Vragen

Heel vaak heeft de fabrikant een redelijk site waarin e.a. goed wordt uitgelegd. En bij veel hardware komt je dan vaak bij de handleiding terecht. Maar ook die zijn niet altijd toereikend. Of ze zijn gewoon slecht geschreven. In een paar gevallen heb ik ook wel eens meegemaakt dat handleidingen met opzet onduidelijk zijn geschreven om te verdoezelen dat een apparaat helemaal niet zo veel kon als beweerd werd.

Maar een ding heb ik wel geleerd en dat is er van uit te gaan dat als iets niet expliciet vermeld staat in een handleiding of beschrijving dat het ook niet kan. En zelfs al staat het er wel ongeveer doe je zelf dan een plezier en vraag het gewoon maar. Dan krijg je meteen een indruk van hoe de service van een bedrijf is. En wat dat betreft heb ik regelmatig email correspondentie met allerlei bedrijven om ze lastig te vallen met mijn domme vragen. Dat kost mij minder tijd dan er weer mee terug te gaan naar de winkel.

1 reactie

  1. VasC zegt:

    Ik heb dus ook een FireWire geluidskaart en ben er erg blij mee, ik hoop dat deze nog wel heel wat jaren mee mag gaan…nog zo een ander ding zijn de 150 plug-in kaartjes van Yamaha…laatste software update uit 2001…lekker als je een Mac hebt…en ze verkopen ze nog steeds…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>