Winter NAMM 2012 Nieuws – Update 4

Nu de winter NAMM 2012 eindelijk van start is gegaan buitelen de diverse fabrikanten zich over elkaar om weer het beste van het beste te laten zien. Veel daarvan is toegespitst op het gebruik met tablets. (Lees iPad want voor Android is er nog niet of weinig muziek nieuws te spotten.) Het gehalte software versie +1 valt nu ook wel mee. Wat dat betreft is er toch wel veel nieuw qua producten van bedrijven die zichzelf bezig blijven houden met nieuwe concepten. Moog die bekend staat als hardware bouwer die ook goed bezig is met muziek apps voor de iPads maar nog steeds hardware bakjes als de Minitaur. Of Arturia die bekend staat als het emuleren van analoge klassiekers als plugin die nu ook een analoge hardware synth genaamd Minibrute komt. Voor de DJ’s onder ons zijn er ook weer een aantal nieuwe controllers bijgekomen want de trend is toch heftig richting digitaal DJ’en opgegaan de laatste tijd.

Akai komt met vernieuwde controller 4 octaaf MAX49 USB/MIDI/CV met inderdaad als grappig extra CV uit. Alesis komt met twee iPad docks Amp Dock voor gitaristen en universele DM dock, een paar nieuwe Q61, QX61, QX25 controlers en ook een Vortex USB keytar. Allen en Heath brengen twee nieuwe analoge mixers uit ZED-16FX en ZED-18. Casio zou een nieuwe hardware synth moeten aankondigen maar dat ging even niet goed. Uiteindelijk hebben ze toch een officiële pagina voor de XW-G1 en XW-P1 online. Clavia heeft de nieuwe virtueel analoge Nord drum in volle glorie getoond maar vergeet ook niet de 88-toetsen versie van hun zeer uitstekende Piano 2 of hun Nord C2D Combo Organ. DiGiCo komt met een kek uitziende USB naar MADI interface die USB powered en hot pluggable is. TK audio komt met een mastering BC2-ME versie van hun BC1 compressor. TC-helicon komt met een instap model FX-unit VoiceLive Play voor vocalisten alhoewel het er als een gitaar pedaal uit ziet. Numark komt met een nieuwe iDJ Pro iPad DJ controller waar je zo een iPad in kan gooien en draaien maar verder hebben ze ook nog een heel interessant uitziende 4TRAK DJ controller.

Behringer vind dat je een iPad ook in een mixer kan schuiven en komt met een serie mixers XENYX iX3242USB, iX2442USB en iX1642USB en maakt van de iPad een zeer uitgebreide FX unit. Jomox vond het tijd voor een nieuwe Moonwind analoge filter tracker uit te brengen. Korg doet een +1 op de Kaossilator en Kaos pad en komt met de Kaossilator 2 en Kaos pad 2 en geeft hun Kronos een upgrade beurt naar versie 1.5. Mackie vind ook dat je een mixer en iPad kan combineren en hun versie is de DL1608 en heeft in tegenstelling tot die Behringer geen aparte hardware faders. Presonus wilde ook iets met die verdraaide handige iPhones doen en heeft ze tot monitor stations gebombardeerd. Kun je als bandlid je eigen monitor mix tweaken. Waldorf komt met een Pulse 2 tabletop synth die doorontwikkeld vanuit de vorige Pulse wat toch een klassieker was. StudioLogic heeft blijkbaar met Waldorf om de tafel gezeten en brengt een nieuwe Sledge VA synth uit in oorverdovend geel. Universal Audio komt met een 18×24 (lees 8 in/uit) kanaals audio interface met 4 pre-amps die geschikt is via firewire of via een expansie ook voor Thunderbolt. En omdat het kan hebben ze in deze Apollo interface ook nog een UAD-2 (DUO of QUAD) ingebouwd die je ook nog eens (near) real-time kan gebruiken tijdens het opnemen. Teenage Engineering komt met een best wel vreemd muzikaal experimenteerbord OPLab om je eigen muziek controller te laten bouwen. UAudio gaat overigens ook met Sonnox samenwerken dus kan je op die Apollo dan ook de extreem goede gates van Sonnox gebruiken waarschijnlijk. Rane komt met een nieuwe lijn DJ mixers Sixty-Two, Sixty-One en Sixty .-Two Z. Samson komt met twee nieuwe USB midi controllers Carbon 49 en Graphite 49. Steinberg stopt een CI2 interface samen in een doos met Cubase AI en Wavelab 7 light en noemt het een production kit. Avid komt met een nieuw VENUE SC48 remote live mixing controller bedoeld om op lange afstanden te kunnen mixen via een enkele CAT6 netwerk kabel. Deze meer handzame versie vult de al bestaande Venue lijn aan en werkt ook samen met je Protools setup. Wel jammer dat je er geen iPad in kan schuiven.

AAS heeft een nieuw VA drum plugin Chromaphone waarmee je steriel klinkende percussie kan maken. Akai heeft officieel hun nieuwe MPC Fly aangekondigd. Een dock voor de iPad met een daar aan een controller surface met pad met een MPC app. Apogee komt ook met een Thunderbolt interface voor hun Symphony 64 en 16 in/out boards met db25 connectors voor de Symphony 64 waarvan er 2 in passen. Auria komt met een 48-track DAW iPad app wat op zich een hele prestatie is mede omdat er ook nog per kanaal EQ/compressie en FX bijzitten. Bitwig is de naam van een nieuwe DAW die gemaakt wordt door ex-Ableton mensen en heeft er heel veel van weg. De eerste looks geeft de hoop dat het niet zo’n bloatwhare produkt is what Live nu geworden is in de jaren van doorontwikkeling. Ze zoeken trouwens nog beta testers dus het zal nog wel even duren voordat het op de markt verschijnt. Izotope heeft hun tech gelicenceerd aan Akai voor audiobewerking wat op zich wel grappig was want Akai was met hun samplers ongeveer de eerste die aan time-streching deed. En komt Izotope met een Mastering Essentials plugin uit die mij persoonlijk nogal nutteloos lijkt omdat er niet in zit wat je echt nodig hebt. Line 6 komt met een heel nieuw concept digitale mixer op de markt Stagescape M20d. OpenLabs gaat samenwerken met Steinberg en komt binnenkort ook met Apple ondersteuning. Pioneer komt met een limited white edition van de CJD-2000 en DJM-900. Erg handig voor Sensation White dus. Rob Papen komt met een nieuwe synth plugin genaamd Blade (omdat NI al Razor gebruikte naar het schijnt). Steven Slate komt ook met een Tape simulatie plugin The Virtual Tape Machine en ook met een Raven X1 DAW controller (met jawel…. een iPhone dock) en Siren D3 DSP powered monitor speakers. UVI komt met een Emulator II emulatie plugin om je favoriete 80ies sounds mee na te maken. Waves komt met een hardware emulatie van de Fairchild 670 en noemen hem Puigchild. Verder komen ze ook met een analoge summing NLS plugin gebaseerd op klassieke analoge mixers.

De meeste nieuwtjes zijn nu wel zo’n beetje bekend voor zover ik niets gemist heb. Veel voor iPads, wat nieuwe Thunderbolt dingen en een paar leuke analoge synths. De nieuwste rage is analoge/tape sound in je DAW en voor DJ’s nog betere digitale DJ controllers. Opvallend is wel dat we van een heleboel grote merken weinig tot niks gehoord hebben maar wellicht dat die even wachten tot de Musik Messe 2012 die over een paar maanden ook weer begint.

1 reactie

  1. dopey zegt:

    Mooi overzicht; tnx!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>