Het geluid van een geest

Het geluid van een geest, hoe kinkt het? Bestaat het? Wellicht heb je het wel eens meegemaakt: ineens een onbehaaglijk gevoel, alsof er iemand in dezelfde ruimte aanwezig is, dat je bespied wordt. Is het iets paranormaals of een logische verklaring?

Als je op internet naar ‘the fear frequency’ gaat zoeken stuit je op vele verklaringen, van fictie tot iets paranormaals. Zo’n beetje de uitvinden van deze frequentie is de Britse engineer Vic Tandy.

Tandy was begin jaren 80 aan het werk in een laboratorium waar hij met medische experimenten bezig was, vooral op het gebiedt van infrarood.  Onder het personeel van dat laboratorium gingen al lang de geruchten dat het er spookte, maar Tandy geloofde hier totaal niet in.

Er waren altijd wel vreemde geluiden te horen daar hij veel werkte aan machines om een persoon kunstmatig in leven te houden, en die bromde, zoemde en zuchten constant. Totdat op een avond toen Tandy aan het werk was en hij zich ongemakkelijk begon te voelen. Hij begon te zweten en zijn nekharen gingen recht overeind staan. Hij was er van overtuigd dat hij werd bespied, terwijl hij alleen in het gebouw was. Ineens zag hij een grijze schim in een hoek, welke langzaam in zijn beeld kwam, maar toen hij het aankeek was het weg. Hij werd doodsbang en ging naar huis.

De volgende dag merkte Tendy op dat het blad van zijn degen, hij was een fanatieke schermer, vibreerde zonder dat iemand het beroerde. Ook voelde hij zich wederom angstig. Na lang zoeken vond hij de oorzaak: deze vibraties werden veroorzaakt voor een ‘staande wave’ dat tussen de muren van zijn laboratorium kaatste. In het midden van de kamer waren deze vibraties het sterkst, precies op zijn werkplek.

Hij berekende dat de frequentie van deze staande wave 18.98 Herz bedroeg. Door de NASA is al eens onderzocht dat je oogbal gaat vibreren bij 18Hz, en dat dit een optische illusie veroorzaakt in de vorm van een vage schim. Ook hij kwam er ook snel achter dat deze frequentie veroorzaakt werd door een ventilator in een machine. Als hij deze fan uitschakelde was de staande frequentie weg, en ook het onbehagelijke gevoel.

En dit is dus de sleutel: 19Hz, het bereik dat we ook kennen als infrasound. Het ligt net buiten het bereik van ons gehoord, dat gemiddeld begint bij 20Hz. Na wat langer onderzoek kwam Tendy erachter dat frequenties in het 19Hz bereik effect heeft op de gemoedstoestand van mensen. Het effect kan zijn dat je je duizeling, ongemakkelijk kan voelen, het je zichtvermogen kan aantasten, in een vorm wat je wazig gaat zien, tot hyperventilatie en paniek aanvallen.

Recent is er zelfs nog onderzoek gedaan in een Café dat dateert uit de 14e eeuw. Volgende de bezoekers spookt het er, en hebben bezoekers vaak een grijze schim gezien. Ook hier vond Tandy een staande wave van 19Hz. Later zou Tendy nog meer spookverhalen door midden van de staande wave theorie onderuit halen. Toch geloven veel paragnosten niet in deze theorie en claimen dat geestverschijningen wel degelijk bestaan.

Dus vraag ik me af: kun je als producer je luisteraar dwingen tot een emotie? Zich goed laten voelen, of juist angstig? Ik ben benieuwd naar jullie mening!

4 reacties

 1. 3500 herz is een huilende baby. Een vrouw wordt door dit geluid getriggerd, dat zit in de genen. Je kunt niet zeggen dat een bepaalde stijl een vast aantal Hertz heeft. Verdiep je eens in frequenties.

 2. @joyce,

  DJ2DJ bestaat nog wel, we hebben alleen wat database problemen… Ik ben van mening dat frequenties iets op kan roepen, in het bewustzijn, of in het onderbewust zijn. Met muziekproducties houdt ik rekening met bijvoorbeeld de doelgroep. Kinderen veel mid/hoge tonen, vrouwen zijn alerter bij frequentie rond de 3500Hz.

  • joyce zegt:

   wat moet ik me voorstellen bij 3500 herz,hoe luid,of hoog/laag klinkt dat? En zijn dat ook bastonen,of juist weer anders?
   Is er bijvoorbeeld een artiest die aan te wijzen valt als muzieksoort en voorbeeld die vergelijkbaar is met 3500 herz?

   Of hoeveel herz is dan de gemiddelde housemuziek,of ambient,of metal?

   Valt daar een soort ruwe statistiek van te maken?

   Dat zijn veel vragen,maar ik ben wel razendbenieuwd!

   Een blinde vertelde mij ooit dat regen juist zo fijn is,omdat hij dan de wereld kan zien,zoals zienden dat doen. Immers t geluid van de regen op een autodak klinkt anders dan geluid van de regen op een boom,of gewoon zo direct op de straat. Door al die verschillende geluidjes kreeg hij een soort holografisch 3d voorstellingsgeluid in zijn brein,en kon dan dus de wereld “zien”in geluidsobstakels.(massa,grootte,afstand) .
   Hoop dat ik t goed uitleg..maar ik denk bijna als een soort sonar,met echogeluidjes.

 3. joyce zegt:

  de website dj2dj bestaat niet meer? Of is dat nu deze site geworden?

  wat voor een soort producer bedoel je/ filmproducer? Of muziekproducer in vorm van de dj?

  Als goede producer kan je je luisteraar zeker tot een emotie “dwingen”. Dat staat natuurlijk los van de schimmen,de 19 herz,of welke andere theorieeen dan ook.

  Als goede dj dirigeer je het publiek de dansvloer op, maak je dat ze niets liever willen dan drinken,of uitrusten.
  Maak je dat ze opeens willen praten,of dat ze verdrietig worden.maak je zelf dat ze verliefd kunnen worden,als je de juiste schuif-dansplaat opzet.

  Een goede film (beeld) is afhankelijk van het geluid. Heb je een goede film,goed verhaal, uitmuntende cast,en een perfect decor…als t geluid waardeloos is,is de film slecht.

  Bij de verkoop van autos schijnt t zo te zijn dat niet t merk of t uiterlijk van de auto doet overgaan tot kopen,maar de doorslag geeft t geluid van hoe t portier dichtklapt,en hoe de motor klinkt.

  En nu ben ik wel benieuwd naar jouw mening…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>